Kortharige Chows zijn op en top Chow Chow. Met hun korte vacht zien ze er natuurlijk uit. Aan vachtverzorging ben je niet veel tijd kwijt.

In de ruiperiode - twee maal per jaar - valt er een enorm pak onderwol van de hond af. Kammen is dan wel gewenst. Maar door het jaar heen hoef je niet veel aan de vacht te doen.
Kortharen zijn wel 100% Chow van karakter. Dus eigenwijs, trots en waardig, afstandelijk tot ronduit afwijzend tegen onbekenden, niet geneigd instructies onmiddellijk op te volgen, moeilijk te motiveren voor een spelletje. Maar vaak met veel jachtpassie. De meeste zijn behoorlijk sportief en kunnen rennen als de beste. Jagen en niet-luisteren vormen een gevaarlijke combinatie: de Chow is geen hond die los kan op plekken waar katten lopen, wild zit en verkeer voorbij komt.

Een Chow is een hond die zich grotendeels zelf vermaakt. Hij kijkt niet de hele dag smekend naar je van ‘baas wat gaan we nu weer eens doen?' Van zulke zelfstandige types, daar houden wij wel van.
Hij is ideaal gezelschap voor liefhebbers van het speciale Chow-achtige, die liever tijd spenderen aan wandelen dan aan kammen. Mensen die de exclusieve kameraadschap waarderen en die er zich niet aan storen dat hun hond voor anderen minder ‘gezellig’ is.